JEMAAH HAJI MULA BERDEBAR-DEBAR.

Kursus Haji perdana telah bermula, ada kawasan yang baru nak start ada pula kawasan yang berakhir. Daerah Kuala Lumpur Kursush Haji perdana bertempat di UIA gombak.

Jemaah haji ketika ini sangat sibuk buat persiapan terakhir check barang-barang peribadi apa lagi yang belum dipacking atau belum dijumpai.  Mana yang dah dapat tarikh awal sejak awal tahun mungkin tak kalut sangat tapi mana yang dapat panggilan akhir bertenang tak perlu nak huru hara.

Pallig penting jemaah haji pastikan dah dapat suntikan vaksin, buat medical check up. Pastikan ada cukup perbelanjaan untuk keluarga jemaah haji yang ditinggalkan.

 Berpesan-pesan lah dengan keluarga anda, kita tak pasti akan kembali lagi atau tidak. Walaupun peratus jemaah haji yang meninggal tu kecil sangat mana tau kitalah yang akan kembali. Kembali kepada pencipta ketika berihram adalah impian semua jemaah haji.

Pastikan bekalan barang-barang peribadi anda cukup paling minimum seperti yang checklist yang diberi kepada jemaah haji Malaysia oleh Tabung Haji.  Kepada wanita ambil berat soal haid anda, keputihan kadang-kadang masalah-masalah yang sangat unexpexted.  boleh our link kat blog telekungmusleema kita dah buat perkongsian info disana. Kalau jemaah haji rasa berguna ambil jika tidak lupakan sahaja.

Seminggu sebelum penerbangan ke Makkah pada tahun lepas, segala-galanya tak kena resah gelisah. Kita tahu siapa diri kita adakah Allah swt terima taubat kita, diterimakah amal kita. rindu. Ya Allah rindunya nak bertamu lagi di sana.

Kalau ada pergi sendirian macam saya jangan bimbang Allah ada, ramai lagi jemaah haji yang pergi tidak berteman. Sampai disana beramah tamah lah dengan rakan sebilik, rakan semaktab dan lain maktab pun ok niat kita sama ajer.

REZEKI TERPIJAK

REZEKI TERPIJAK

Rezeki datang berbagai cara walau apa pun Allah swt yang mengaturkan segala-galanya. SELAMAT BERANGKAT DUYUFUR RAHMAN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *